Întreaga creație este rezultatul lucrării spiritului și al materiei. Fiindcă universul nu este decât spirit și materie. Sau principiul masculin și feminin.

Știința inițiatică ne arată că orice evoluție este precedată de o involuție, adică de o coborâre a spiritului în materie.

Evoluția nu se poate face fără participarea spiritului: el conține viața, conștiința, el antrenează materia, formele, creaturile, spre perfecțiune.

Această idee se poate reprezenta schematic prin două triunghiuri: cel cu vârful îndreptat în jos este simbolul spiritului care coboară în materie pentru a o însufleți, a o înviora. Iar cel cu vârful îndreptat în sus, reprezintă materia care vrea să evolueze pentru a se împreuna cu spiritul.

Desigur, discipolul trebuie să caute Cerul, dar îndată ce l-a atins trebuie să caute să coboare lumina care se găsește în Cer, iubirea care se găsește în Cer, puterea care se găsește în Cer, puritatea care se găsește în Cer, pentru a le revărsa în sine și asupra tuturor din jururl său. După ani de străduințe intense, el reușește să reunească spiritul și materia, și să realizeze în întregime simbolul stelei lui Solomon.

Trebuie să fii capabil să trăiești în Cer, dar să nu te mulțumești să rămâi acolo. Să luăm un exemplu. Vă vine o idee. Simțiți că această idee este bună și sunteți fericiți: înseamnă că ea a coborât în sentiment.  Da, dar nu este suficient, procesul se va termina când veți reuși să o exprimați. Oare un pictor, un muzician, un poet se mulțumesc să își păstreze operele în minte? Nu, ei le realizează. Atunci de ce în alte domenii trebuie să ne mulțumim cu gândul și sentimentul? Pentru mulți, religia rămâne în minte sau în inimă și ei acționează contrar a ceea ce gândesc și cred. Ei nu au înțeles cum Înteligența Cosmică a conceput lucrurile. Mai întâi trebuie să gândim, apoi să dorim, și în final să realizăm.

Un băiat întâlnește o tânără și se îndrăgostește de ea. Ce va face după o vreme? Va încerca să se apropie de ea să o îmbrățișeze. De ce nu a rămas cu gândurile și sentimentele lui? Este extraordinar cum în acest domeniu bărbații și femeile acționează corect întotdeauna, adică după procesul normal prevăzut de Inteligența Cosmică. De asemenea, și în domeniul spiritual trebuie să ne gândim la realizare, iar aceasta se face prin gesturi, prin atitudine, prin muncă.

(Omraam Aivanhov, Adevărata învățătură a lui Hristos)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s