Va iubiti deja..

Indemnul “Iubeste-te pe tine insuti!” este un adevar minunat. Daca functioneaza pentru dumneavoastra, pastrati in inima aceasta propozitie valoroasa si simtiti-i efectul de implinire. 

Daca aveti probleme cu el, acest lucru s-ar putea datora faptului ca tocmai ati cazut in “capcana iubirii de sine”; oricat incercati, sentimentul va scapa iar si iar, incat uneori ajungeti sa nu mai credeti in el. Actioneaza, pur si simplu, ca si cand ceva ar fi cu atat mai greu, cu cat vi l-ati dori mai mult. Iubirea de sine pare a fi o tema spre care va este permis sa tindeti o viata intreaga. Oricat de tentant suna multe retete, care va invata sa puneti mai mult din asta si mai putin din cealalta, in final ramane sentimentul ca, in realitate, nu reuseste asa cum ar trebui sa fie. De ce, adesea, ideea iubirii de sine nu reuseste? Pentru ca, luata ad-litteram, expresia “iubeste-te pe tine insuti” nu este posibila. Este o capcana.

“Iubeste-te pe tine insuti” este un indemn de a face ceva. Dar pentru a putea iubi, nu trebuie sa faci nimic. Este imposibil sa te iubesti pe tine, daca nu se intampla de la sine. Este ca si cand cineva v-ar zice: “Iubeste-l pe omul ala de acolo!”. Nu merge, doar pentru ca vrei. 

“Iubeste-te pe tine insuti” este un apel la ratiune. Dar ratiunea nu poate iubi, cu atat mai putin este posibila iubirea de sine. Iubirea este o stare launtrica, dincolo de gandire, la fel ca pacea. Daca am vrea sa o consideram ca pe o senzatie corporala, cel mai adesea iubirea s-ar simti in regiunea inimii.

“Iubeste-te pe tine insuti” ne istoriseste ca tocmai acum n-am fi in regula, pentru ca este evident ca ne iubim prea putin pe noi insine. Dar daca simtim ca nu suntem in regula, blocam exact acest sentiment de iubire.

Daca apelul la “Iubeste-te pe tine insuti” nu reuseste, el duce la contrariul sau. Sentimentele de nepotrivire, de autorespingere si de indoiala devin mai intense. “Pur si simplu nu reusesc sa ma iubesc” este gandul care apare mereu si mereu.

Exista o solutie: reconstructia! Luati-va un moment de ragaz si analizati: cum ar fi – doar ca un joc – daca acum nici nu ar mai trebui sa va iubiti? Doar sa presupunem…Analizati-va acum in interior: cum ati resimti asta? “Daca n-ar trebui sa ma iubesc pe mine insumi…” Asteptati un moment si verificati…Simtiti ceva?

In clipa cand veti inceta sa vreti sa va iubiti si veti incerca doar sa vedeti cum puteti da ce aveti mai bun din dumneavoastra, ca om, cum percepeti toate sentimentele frumoase si urate, punctele tari si cele slabe, succesele si esecurile….Daca veti recunoaste ca exact acestea inseamna sa fii om….Atunci veti simti iubire pentru viata dumneavoastra si veti considera-o ca pe un dar. Cu cat veti primi mai multa astfel de iubire, care influenteaza campul magnetului inimii dumneavoastra – fara sa vreti asta – cu atat mai mult va veti resimti viata ca pe o insiruire de minuni si de daruri.

Cand veti inceta sa credeti povestea ca trebuie sa va iubiti pe voi insiva, in fapt va veti face un dar: va eliberati pentru a putea simti ca va iubiti deja. 

(Ruediger Schache, “Secretul magnetului inimii”)

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s